Græske Kongelige

Adrastos: Denne har fået sin egen side. Link: Adrastos

Aglauros: Datter af kong Kekrops af Athen og derved søster til Herse og Pandrosos. Som en treenighed blev de betroet en kurv af gudinden Athene som de dog ikke måtte åbne. Kongedøtrene åbnede den dog i midlertidig alligevel og blev da ramt med vanvid af rædsel så de styrtede ned fra Akropolis. I kurven lå et slangebarn som var deres bror Erichtonios; den næste tronfølger. Enkelte steder nævnes det som at kun Aglaukos var betroet kurven eller at Aglauros egentlig var Athene selv.

Aidas: Dette var en konge i Thessalien. Han var stamfader til Aiolerne og havde selv syv sønner der i blandt Sisyphos og fem døtre.

Akrisios: Akrisios var konge over Argos og fader til Danaë. Da det blev ham spået at hans barnebarn en dag ville dræbe ham, løste han Danaë inde i et bronzetårn. Akrisios mente at hun på den måde ikke kunne blive gravid men Zeus forvandlede sig til en gylden regnbyge og besøgte hende. Danae blev så sammen med sin søn Perseus sat ud på havet. Begge overlevede de og flere år efter gik spådommen i opfyldelse da Persues uforsætligt ramte Akrisios dødeligt med en diskos.

Anchises: Denne har fået sin egen side. Link: Anchises

Agamemnon: Denne konge har fået sin egen side. Link: Agamemnon

Athamas: Konge i Bøotien og bror til Sisyphus og Salmoneus som oprindeligt var gift med Nefele med hvem han fik børnene Frikos, Helle og Leucon. Efter et møde med Ino valgte han i midlertidig at forstøde Nefele til fordel for Ino. Sammen med Ino fik han børnene Learchos og Melikertes men efter at blive ramt af sindssyge af gudinden Hera dræbte han Learchos. Ino tog Melikertes i sine arme og løb for at at redde ham. Da hun nåede klippen hvor Skiron tidligere smed sine ofre ud fra sprang hun. Athamas blev bortvist fra Bøotien og hans sidste søn døde af sygdom. Efter lang vandring nåede Athamas så langt at han valgte at grundlægge byen Alos i landet der kom til at hedde Athamania.

Demophon: Denne konge har fået sin egen side. Link: Demophon

Erysichthon: Dette var en græsk prins fra Thrakien. Han var søn af kong Triapas. Da han engang skulle bygge sig en spisesal bestemte han sig for træerne i gudinden Demeter’s lund. Hun tog skikkelse som en præstinde og advarede ham imod at fælde træerne. Alligevel trængte Erysichthon ind i lunden og fældede de hellige træer. På grund af dette blev han straffet med en umættelig sult hvilket endte med at han åd sig selv.

Eurystheus: Dette var kongen af Mykene som fik Herakles igennem de 12 arbejder. Hans fader var Sthenelos og pga. et af Hera’s værker blev han født som kun 7 mdr gammel. Som hustru valgte han Antimache. Børn havde han mange af f.eks. sønnerne Alexander, Iphimedon, Eurybios, Mentor og Perimedes. Efter Herakles kom til guderne flygtede hans sønner fra Eurystheus hvilket efter en lang jagt førte til en krig. Hyllos huggede til sidst hovedet af Eurystheus og leverede det til Alkmene som stak øjnene ud med spidse pinde.

Filomela: Denne kongedatter har fået sin egen side. Link: Filomela

Helena: Denne har fået sin egen side. Link: Helena

Herse: Datter af kong Kekrops af Athen og derved søster til Aglauros og Pandrosos. Som en treenighed blev de betroet en kurv af gudinden Athene som de dog ikke måtte åbne. Kongedøtrene åbnede den dog i midlertidig alligevel og blev da ramt med vanvid af rædsel så de styrtede ned fra Akropolis. I kurven lå et slangebarn som var deres bror Erichtonios; den næste tronfølger. Hendes navn betyder “nattens dug”.

Ino: Ino var en græsk prinsesse som senere blev forvandlet til en gudinde. Hun var datter af Kadmos og Harmonia og søster til Semele. Via hendes ægteskab til Athamas var hun stedmoder til Phrixos og Helle. Af egne børn havde hun Learchos og Melikertes. Efter at hendes ægtemand havde myrdet deres første barn flygtede Ino med Melikertes. I flugten styrtede hun fra en klippe ned i havet hvor hun blev venligt modtaget af Neriederne. Ino forvandlede sig derefter til en havgudinde med navnet Leukothea.

Ixion: Denne har fået sin egen side. Link: Ixion

Lykaon: Denne har fået sin egen side. Link: Lykaon

Minos: Denne har fået sin egen side. Link: Minos

Nestor: Nestor var konge af Pylos og søn af Neleus og Chloris. Af hustruer havde han Eurydike og Anaxibia. Med Anaxibia blev han fader til Antilochos. Nestor var en af Argonauterne og var den ældste og viseste helt fra Troja.

Niobe: Denne har fået sin egen side. Link: Niobe

Omphale: Denne har fået sin egen side. Link: Omphale

Orestes: Denne har fået sin egen side. Link: Orestes

Pandrosos: Datter af kong Kekrops af Athen og derved søster til Aglauros og Herse. Som en treenighed blev de betroet en kurv af gudinden Athene som de dog ikke måtte åbne. Kongedøtrene åbnede den dog i midlertidig alligevel og blev da ramt med vanvid af rædsel så de styrtede ned fra Akropolis. I kurven lå et slangebarn som var deres bror Erichtonios; den næste tronfølger.

Peirithoos: Peirithoos var konge over Lapitherne og søn af Dia og Ixion. Desuden var han gift med Hippodameia. Til hans bryllup havde han også inviteret Kentaurerne men da disse begyndte at antaste de kvindelige gæster udviklede det sig til kamp. Apollon blandede sig og sikrede derved Lapitherne sejren. Da hans hustru døde, ledsagede Theseus ham til Hades for at hente Persephone, hvem han ønskede at gøre til sin nye hustru. Inden de nåede helt frem blev de dog opdaget og Peirithoos blev lagt i lænker og måtte forblive der.

Pelops: Denne har fået sin egen side. Link: Pelops

Psyche: Psyche var en usædvanlig smuk kongedatter. Faktisk var hun så smuk at menneskene valgte at tilbede hende fremfor Afrodite. Dette brød Afrodite sig ikke om og sendte derfor Eros afsted for at få Psyche til at forelske sig i det grimmeste væsen muligt. Eros forelskede sig i midlertidig selv i hende og forførte hende mens hun sov med Zephyros’ hjælp. For at Afrodite ikke skulle vide besked måtte Psyche nøjes med ham i mørket så hun ikke kunne se hvem han var. Da hun alligevel tændte en lampe flygtede han af frygt for Afrodite. Zeus forenede dog de to elskende.

Pygmalion: Dette var en konge af Cypern som også var en berømt billedhugger. Da ingen kvinde kunne leve op til hans forventninger, fremstillede han en statue af hans idealkvinde i elfenben. Efter et stykke tid forelskede Pygmalion sig i midlertidig i statuen og Afrodite gav statuen liv og lod den elske ham. Siden levede de sammen som mand og kone. Enkelte myter fortæller at de sammen fik datteren Pafos.

Rhadamanthys: Dette var en græsk konge af Kreta. Han var søn af Zeus og Europa og broder til Minos og Sarpedon. Efter sin død blev han ved siden af Kronos hersker over Elysion og i Hades blev han sammen med Minos og Aikos dommer.

Rhesus: Thrakisk konge som dræbes af Odysseus og Diomedes da de spejder den fjendtlige lejr ved Troja. De stjal desuden hans stridsheste med tilbage til deres egen lejr.

Sisyphos: Sisyphos var konge af Korinth og var et eksempel på snuhed og list. Han var søn af Aiolos og Enarete. Endvidere var han gift med Merope med hvem han er fader til Glaukos. Engang lykkedes det Sisyphos at lægge Thanatos i lænker så ingen behøvede dø. Ares befriede ham dog og Sisyphos blev straffet. Straffen bestod i at for evig tid at skulle rulle en stor sten op ad et bjerg. Hver gang han nåede toppen gled stenen fra ham og ned i dybet.

Strofios: Konge i Fokis som gav Orestes husly da et falsk kongepar havde myrdet kongen og indtages tronen. Han var gift med Agamemnon’s søster Astyochea med hvem han havde sønnen Pylades.

Tantalos: Tantalos var konge i Frygien og søn af Zeus. Desuden var han gift med Dione og fader til Niobe og Pelops. Tantalos beværtede sine dødelige venner med gudernes nektar og ambrosia. Dette stjal han selv i kraft af at han var gudernes bordfælle på Olympen. Senere slagtede han sin søn Pelops og serverede ham for guderne for at teste deres alvidenhed. Ingen kommer dog ustraffet fra at teste guderne. Tantalos’ straf var at lide sultens og tørstens kvaler i Tartaros. Her stod han i vand til læberne og over hans hoved hængte en frugtgren. Hver gang han ville drikke trak vandet sig tilbage og hver gang han ville spise bøjede grenen sig væk.

Tereus: Dette var en konge af Thrakien og en søn af Ares. Efter at have hjulpet i en krig fik han tilbudt Prokne som kone. Sammen fik de en lille søn ved navn Itys. Tereus fik det spået at hans søn ville blive dræbt i en ung alder af en fra familien. Tereus troede at det mente hans broder og dræbte ham derfor. Efter at have voldtaget Prokne’s søster Filomela og skåret tungen af hende samlede de to søstre sig om en hævn. Prokne dræbte deres søn og serverede det for Tereus hvorefter de flygtede. Da Tereus erfarede hvad der var sket satte han efter dem men de bad til guderne om at blive forvandlet til fugle. Prokne blev til en svale, Filomela til en nattergal og Tereus til en hærfugl.

Thalestris: Dronning af Amazonerne som gik med 300 kvinder hen for at møde Alexander den Store i håb om at lave racen/slægten Alexanderne.

Ødipus: Denne konge har fået sin egen side. Link: Ødipus