Keltiske Andre Personer

Adammair: Nævnes undertiden i gamle fortællinger som værende ægtemand til gudinden Flidais.

Aed Abrat: Fader til Fand og undertiden også til Li Ban. Han har desuden sønnen Angus. Hans navn oversættes til “pupillens ild” eller “øjets lys”.

Áed Álainn: Dette var Bébinn’s ægtemand. Hans navn menes at betyde “den smukke”.

Aife Derg: Dette var en datter af en af kongerne af Connacht. Denne indgik et ægteskab arrangeret af St. Patrick.

Aiofe: Denne har sin egen side. Link: Aiofe

Cethnenn: Dette var Balor’s hustru og hendes navn menes at betyde “hende med de udstående tænder”.

Codal: Dette var Ériu’s plejefar.

Comala: Ifølge Macpherson’s Ossian fra 1760 er dette navnet på den skurkeagtige Starno’s datter som forelsker sig i Fingal.

Cool: Det anglesaksiske navn for Cumhall som var fader til Fionn Mac Cumhaill.

Cuimne/Cuimhne: Dette var navnet på den kælling/heks som hjalp Mongán med at hente hans kone Dubh Lacha hjem.

Culann/Culand: Smed i ulster. En dag hvor han underholdte de adelige ankom drengen Sétana til hans hjem og dræbte hans vagthund. Drengen tilbød at tage hundens plads og hed efter den dag Cúchulainn som betyder Culann’s hund. Culann fremstillede desuden Conchobar mac Nessa’s sværd, spyd og skjold. Nogle mener at han kan være den samme som Manannan mac Lir.

Eithne Úathach: Dette var en datter af Crimthann Mór mac Fidaig som for at hun hurtigere skulle vokse sig stor nok til giftealderen, blev tvunget til at spise kødet fra spædbørn.

Éle: Éle eller Éile var en datter af Eochaid Feidlich og anses normalt for værende en søster til Mebd, Clothra, Eithne og Mugain.

Englic: Dette var en af Lug Lámfhota’s hustruer.

Étan: Dette var en hustru til Ogma og en datter af Dian Cécht. Hun menes at have været mor til Tuireann og af og til nævnes hun også som mor til Cairbre mac Ethne.

Étan: En anden keltisk Étan var Cúchulainn’s elskerinde. Hvem han gav en ring som tegn på deres kærlighedsaffære.

Féthnat: Kvindelig musiker hos Tuatha Dé Danann.

Fomorerne: Fomorerne blev anset som Keltiske underverdens dæmoner og var en stamme af kæmper. De udgjorde Irlands urbefolkning og var Túatha Dé Danann’s fjender. I slaget ved Mag Tured blev de besejret af deres fjender Túatha Dé Danann. Af Fomorer kan blandt andet nævnes Balor deres anfører og Bress’ forældre kong Elatha og Eriu.

Girle Guairle: Denne har fået sin egen side. Link: Girle Guairle

Gwern: Dette var en ung dreng og søn af Branwen og Matholwch ifølge Mabinogi’en. Efnisien dræbte ham da han i jalousi over ikke at blive beregnet som en af fyrsterne greb drengen og smed ham ind i ilden.

Imchad: Denne keltiske mand blev i ældre tekster beskrevet som værende en ond ægtemand til Uirne.

Korentin: Dette var en biskop af Quimper ifølge den bretonske legende om byen Ys. Her får han fat i en fisk som han kan spise den ene dag også finde hel dagen efter.

Láeg: Dette var en ven og meddeler til Cúchulainn. Han blev dræbt af et spyd kastet af Lugaid mac Con Roi som egentlig sigtede efter Cúchulainn.

Loarn: Dette var en af Erc’s tre sønner og den som grundlagde kongeriget Dál Riada i Argyll i det 5. århundrede. Mange skotske højlands familier kan føres tilbage til ham.

Luchtigern: Muse herre af Kiltenny. Han blev dræbt af en kæmpe kat ved navn Banghaisgidheach.

Mechi: En søn af Mórrígan. Han skulle have haft 3 hjerter og i hvert hjerte levede en lille slange. Mechi blev dræbt af Mac Cécht ved bredden af Barrow floden. Her blev hans lig brændt og asken blev smidt i floden.

Noise: Søn af Uislius som Deirdre tog sig som elsker og senere løb væk sammen med. Deidre’s mand kong Conchobor lovede dog fred hvorfor parret valgte at rejse tilbage. Ved ankomst til Emain Macha blev Noise og hans brødre i midlertid slået ihjel af kongens mænd. Andre stavemåder: Naoise, Naisi, Noisiu.

Morfran: Denne har fået sin egen side. Link: Morfran

Odras: Ulykkelig dødelig kvinde som blev forvandlet til en pøl af vand af Mórrígan. Andre stavemåder: Odhras, Odrus.

Olwen: Datter af kæmpen Ysbaddaden. Grundet en forbandelse kastet over Culhwch elskede denne Olwen uden at have mødt hende. Med hjælp fra Arthur´s mænd finder Culhwch frem til Olwen og efter adskillige prøvelser opgiver Ysbaddaden endelig og giver sin velsignelse. Arthur´s mænd dræber dog Ysbaddaden hvorefter Culhwch lægger med Olwen.

Parthanán: Dette var en landbrugsdæmon som var mest kendt i vest Irland. Han kom hver gang omkring høsttid hvor han tærskede den venstre side af marken. Han menes at nedstamme fra Partholón.

Rhun: Navn båret af et dusin historiske skikkelser hvoraf den bedst kendte var Maelgwn’s søn. Elphin besøgte Maelgwn en gang hvor han pralede med at hans kone var mere trofast end selve dronningen. Maelgwn blev vred over pralet, fængslede Elphin og sendte sin søn Rhun for at forføre den omtalte kone. Elphin’s kone var dog blev advaret af den alt vidende Taliesin så da Rhun ankom havde hun byttet plads med en tjenestepige. Først senere fandt han ud af at han havde forført den forkerte og da var det for sent.

Rúadan: Denne har sin egen side. Link: Rúadan

Uchtdealb: Dette var en Iollan Eachtach’s afviste elskerinder og var den som forvandlede Uirne til en hund. Hendes navn menes at betyde “Tomt ondsindet bryst”.