Nordiske Dværge

Dværge er små væsner, som udmærker sig som smede og skattevogtere. De opstod i urtiden som maddiker i Ymir’s døde krop. Deres opholdssteder er i jorden, i høje eller i sten og bjerge. Dværge skyr dagslyset.

Alfrig: Dette var en af de tilsammen 4 dværge som smedede Freja’s guldsmykke Brisingamen. For at erhverve sig guldsmykket måtte gudinden Freja tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene.

Alvis: Alvis var en dværg og en smed. Efter at have smedet våben for guderne bedte Alvis om at få Thor’s datter Trud som betaling. Guderne godtog det og lovede ham Trud. Dette brød Thor sig ikke om og han lavede derfor en viden prøvelse som Alvis skulle igennem. Da Alvis kom til Asgård satte Thor sig ned med ham og talte indtil solen brød frem. Den første af solens stråler der ramte Alvis forstenede ham og Thor kunne beholde sin datter. Alvis betyder ”alvise”.

Andvare: Andvare var en meget velhavende dværg som uheldigvis blev bestjålet af Loki for alt hvad han ejede. Blandt hans ejendele var der en forbandet ring som Loki sammen med guldet gav til Reidmar og hans familie. Denne ring kom til at betyde stor ulykke for Reidmar.

Berlingr: Berlingr var en nordisk dværg og en af dem som smedede Freja’s guldsmykke Brisingamen. For at erhverve sig guldsmykket måtte gudinden Freja tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene.

Brokk: Denne har fået sin egen side. Link: Brokk

Durin: Durin var en dværg der sammen med Dvalin smedede sværdet Tyrfing til Odin’s sønnesøn Svafrlami.

Dvalin: Dette var en af de tilsammen 4 dværge som smedede Freja’s guldsmykke Brisingamen. For at erhverve sig guldsmykket måtte gudinden Freja tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene. Han fremstillede desuden spyddet Grunger og det sammenklappelige skib Skidbladnir. Endvidere fik han til opgave af Loke at fremstille nyt hovedhår til Sif.

Dåin: Dette var en dværg der sammen med Nabbi nævnes som en af de mestersmede der lavede noget for Freja.

Fjalar & Galar: Dette var to dværge der dræbte Kvasir og lavede skjaldemjødet ud af hans blod og honning. Til at opsamle blodet brugte de to kar ved navn Bodn og Son og en kedel ved navn Odrærer. Fjalar og Galar var også skyld i at Gilling druknede hvorefter de dræbte hans kone. Gilling’s søn Suttung blev rasende over at have mistet sine forældre og ville tage livet af dværgene men som bod på deres liv gav de ham skjaldemjødet.

Grerr: Dette var en af de tilsammen 4 dværge som smedede Freja’s guldsmykke Brisingamen. For at erhverve sig guldsmykket måtte gudinden Freja tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene.

Ivaldi: Ivaldi var en nordisk dværg og en mester i smedekunst. Sammen med hans sønner skabte han Freyrs skib, Skidbladnir og Odins spyd, Gungner. Sammen med hans hustru Hildegun havde han børnene Idun, Hjuke og Bil.

Kvasir: Kvasir var en vis dværg der i den nordiske mytologi var personifikationen af Skjalde- og Visdomsmjøden. Kvasir blev skabt i den kedel hvor aserne og vanerne blandede deres spyt som symbol på deres forsoning efter gudekrigen. Senere blev han dræbt af dværgene som så blandede hans blod med honning til en Skjaldemjød. Det blev sagt at enhver som drak deraf ville blive begavet med visdom og digterevne. Dette var også grunden til at Odin stjal det med list fra Gunnlød.

Lit: Lit var en dværg som blev dræbt af guden Thor. Ved Balder og Nanna’s lig/bådfærd kom Lit til at stå i vejen og Thor der var i dårligt humør sparkede ham ind i flammerne af det brændende skib.

Nabbi: Dette var en dværg der sammen med Dåin nævnes som en af de mestersmede der lavede noget for Freja.

Nordre: Nordre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Nordre holdte den nordlige himmelbue.

Sindre: Smed og bror til Brokk. Sammen fremstillede de galten Gyldenbørste til Frej på Loke’s initiativ. Han fremstillede desuden også ringen Draupner til Odin og hammeren Mjølner til Thor. Andre stavemåder: Sindri.

Søndre: Søndre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Søndre holdte den sydlige himmelbue.

Vestre: Vestre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Vestre holdte den vestlige himmelbue.

Østre: Østre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Østre holdte den østlige himmelbue.