Romerske Guder

Acragas: Dette var en lokal vandgud som blev tilbedt ved Agrigento på Sicilien.

Aius Locutius: Denne har fået sin egen side. Link: Aius Locutius

Almo: Dette var en flodgud for Almofloden i Latium, Italien. Han var endvidere fader til nymfen Lara.

Bacchus: Denne har fået sin egen side. Link: Bacchus

Caelus: Caelus var en gud og personifikation af himlen. Det latinske ord Caelum betyder himmel. Caelus svarer til den græske Uranos selvom Caelus ikke spillede en lige så vigtig rolle i den romerske mytologi.

Consvius: Consvius/Consivius var en romersk gud for undfangelse.

Cupido: Denne har fået sin egen side. Link: Cupido

Danuvius: Romersk gud og personifikation på floden Danube. Dedikationer kunne findes i de provinser som floden gennemløb.

Fatuclus: Dette var en romersk orakel gud som ofte blev identificeret med den romerske gud Faunus. Navnet Fatuclus betyder Taler.

Fatuus: Dette var en romersk orakel gud som ofte blev identificeret med den romerske gud Faunus. Navnet Fatuus betyder Taler.

Honor: Denne har sin egen side. Link: Honor

Inuus: Denne har sin egen side. Link: Inuus

Jugatinus: Dette var en romersk gud som mentes at have været for bjergrygge eller måske ægteskaber alt efter hvordan hans navn bliver tydet.

Jupiter: Denne har sin egen side. Link: Jupiter

Limentius: Limentius eller Limentinus var en romersk gud for dørtærskler.

Lucifer: Lucifer var en morgenstjernegud og stjernehærens vogter. Han var søn af Aurora og fader til Ceyx og Daedalion som blev forvandlet til en isfugl og en høg. Lucifer betyder morgenstjerne eller lysbringer. Han svarer til den græske gud Phosphoros.

Lupercus: Denne har sin egen side. Link: Lupercus

Mars: Denne har sin egen side. Link: Mars

Mutunus Tutunus: Dette var en romersk frugtbarhedsgud men også en skytsgud for kvinder der ønskede børn. Kvinderne ville ofre til ham i håb om at blive velsignet med et barn. Mutunus blev afbildet som ithyphallisk eller som phallus.

Neptunus: Neptunus også kaldet Neptun var en gud for kilder, floder, søer og havet. Han var desuden gud for væddeløbsbanen. Typisk blev han afbildet nøgen og skægget med en bladkrans i håret. Festen Neptunalia blev fejret den 23. juli i hans ære. Neptunus svarer til den græske Poseidon.

Occupo: En romersk gud for muligheder.

Orcus: Den romerske underverdens gud hed Orcus og svarer til den græske Hades. Orcus var hersker over dødsriget hvor han ødelagde det liv han kunne drage til sig.

Penater: Dette var skytsguder for forråd og husholdning. De blev af Æneas reddet ud af det brændende Troja og bragt til Italien. Hvert hus og familie havde sine egne Penater hvor de blev dyrket ved husets arne. Ved statens arne i Vesta’s tempel ofrede man til folkets Penater som rådede over statens ve og vel.

Picummus: Dette var en gud og bror til Pilumnus. Det menes at brødrene måske oprindeligt var landbrugsguder mens de havde stor betydning som guder for ægteskab og fødsler.

Pilumnus: Dette var en gud og bror til Picummus. Det menes at brødrene måske oprindeligt var landbrugsguder mens de havde stor betydning som guder for ægteskab og fødsler.

Promitor: Mindre landbrugsgud som var ansvarlig for væksten og høstningen af afgrøder. Enkelte steder skildres han dog kun som værende ansvarlig for at bringe korn afgrøder fra de lagere hvor det blev opbevaret.

Rediculus: Dette var en gud der blev tilbedt i Rom som værende guddommen der fik Hannibal til at trække sig tilbage fra byens mure i 211 f.kr. En helligdom blev opført til ham udenfor Porta Capena. Rediculus menes også at have været kendt som Rediculus Tutanus.

Robigus: Robigus var den romerske gud for råd i kornet og var modstykket til gudinden Robigo. Romerne var usikre på hans køn og tilbad derfor undertiden både ham og Robigo. Hans festival Robigalia blev afholdt d. 25. april. 5 romerske mil nord for Rom havde han en hellig grotte.

Saturn: Denne har sin egen side. Link: Saturn

Statulinus: Dette var en romersk gud som overvågende børns første forsøg på at stå op. Andre kendte stavemåder: Statanus, Statilinus.

Sterculinus: Denne har sin egen side. Link: Sterculinus

Symaethus: Gud for floden af samme navn beliggende nær Catana, Sicilien. Han var desuden fader til nymfen Symaethis.

Talassius: Romersk gud for ægteskabet og ser ud til at være opfundet for at forklare råbet “talassio” når bruden blev fulgt til gommens hus. Andre stavemåder: Talassus, Talasius, Talassis, Thalassius.

Terminus: Denne har sin egen side. Link: Terminus

Tiberis: Denne har sin egen side. Link: Tiberis

Verminus: Romersk gud som beskyttede kvæget mod sygdom. Menes at have været en af Indigetterne. Et alter til guden blev fundet i 1876

Vitumnus: Gud som mentes at være den som gav liv til det nyfødte barn.

Vulcan: Denne har sin egen side. Link: Vulcan