Gaia’s Børn

Agdistis: En dag havde Zeus en våd drøm og hans sæd faldt på jorden (Gaia) hvilket gjorde hende svanger med uhyret Agdistis som blev født med 2 køn. Det blev navngivet af det bjerglandskab hvorpå sæden faldt; Agdos. Eftersom guderne frygtede uhyret fandt Dionysos på råd. Han hældte vin i en kilde og ventede til det gik omkuld. Han tog et stykke reb som han bandt først om et træ og så om dets genitaler. Da uhyret mærkede det sprang det op omtåget og halv vågent hvilket resulterede i at den fik revet genitalerne af. Stumperne faldt på jorden og af dem voksede et mandeltræ. Han/hun bliver via mandeltræet mor/far til Attis og da denne skal giftes dukker han/hun op og forelsker sig i ham. Ender med at Attis dør og at Agdistis beder Zeus om at give Attis livet tilbage. Dette kan Zeus ikke. Agdistis kaldes af og til også for Kybele den store moder.

Efialtes: Dette var en af Giganterne. Han blev ramt af en pil i hvert øje. Den ene sendt af Apollon og den anden af Herakles.

Giganterne: Disse blev født af det blod som dryppede på Gaia’s skød fra Uranos’ afskårne lem. De havde menneskeskikkelse med slange lignende haler. Som andre af Gaia’s børn angreb de også Olympen og selvom guderne klarede sig følte Zeus sig nødsaget til at få en søn med en dødelig kvinde da Giganterne ikke kunne dræbes af guder. Herakles var denne søn som hjalp guderne i det store slag mod Giganterne. Herakles fik dræbt hver enkelt af dem med forgiftede pile.

Klytios: Dette var en af Giganterne. Han blev brændt af Hekate’s fakler for så at blive skudt/dræbt med en af Herakles’ forgiftet pile. Andre stavemåder: Clytius.

Porfyrion: Dette var en af Giganterne. Han blev ramt med en af Zeus’ lynkiler for så at blive skudt/dræbt med en af Herakles’ forgiftet pile.

Tyfon: Tyfon var Gaia’s største barn. Den ragede op over bjergene, dens hoved rørte ved stjernerne og dens arme strakte fra solens opgang til solens nedgang. Endvidere voksede der hundredevis af slanger ud fra dens overkrop som brølede som hundredvis af brølende tyrer. Af vinger havde den tusindvis. Dens fødested var en bjerghule i Kilikien. Tyfon var endnu et af Gaia’s forsøg på at udrydde de nye herrer hvilket Tyfon forsøgte ved hjælp af kæmpe flammer. Dette fik Zeus til at reagerer og han slyngede gang på gang sine lyn imod det. Efter en lang kamp blev Tyfon tvunget i knæ hvor den prøvede at komme Zeus til livs ved at skære hans knæhaser af som han så gemte i sin hule. Hermes stjal dem tilbage til Zeus som så opsøgte Moirerne (skæbnegudinderne) for at bede om hjælp. Disse gav Tyfon en trylleurt ved navn kun-en-dag og fortalte ham den ville styrke ham. Tyfon tog den i troen at den ville hjælpe ham men dette var ikke tilfældet. Zeus forfulgte nu Tyfon efter at have fået sine knæhaser tilbage og endte også med at Tyfon faldt død ned i Theakien hvor blodet oversvømmede landskabet Haimonien. Zeus tog derefter liget med til Sicilien hvor han begravede det under Ætna. Andre navne: Tyfous, Tyfaon & Tyfos.

Hekatoncheirerne: Dette var tre kæmper med 100 arme og 50 hoveder. De var sønner af Gaia og Uranos og brødre til Titanerne og Kykloperne. Deres navne var: Braireos, Gyes og Kottos. Deres fader Uranos forviste dem til Tartaros hvorfra Zeus senere befriede dem. Efter deres befrielse hjalp de Zeus til sejr over Kronos og de andre Titaner.