Græske Gudinder

Afrodite: Denne har fået sin egen side. Link: Afrodite

Athene: Denne har fået sin egen side. Link: Athene

Artemis: Denne har fået sin egen side. Link: Artemis

Baubo: Denne har fået sin egen side. Link: Baubo

Bia: Gudinde for kraft. Hun var datter af underverdensgudinden Styx og derved søster til Kratos som var gud for styrke.

Charites: Disse har fået sin egen side. Link: Charites

Demeter: Demeter var datter af Kronos og Rhea. Endvidere var hun den græske gudinde for plantevækst og frugtbarhed. Af døtre havde hun en, nemlig Kore som blev bortført af Hades.

Dike: Denne har fået sin egen side. Link: Dike

Elektra: Elektra var en flodgudinde og en af Okeaniderne. Hun var datter af Okeanos og Tethys. Hendes ægtemand var Thaumas og hendes børn var Iris og Harpierne.

Eos: Denne har fået sin egen side. Link: Eos

Gaia: Denne har fået sin egen side. Link: Gaia

Harmonia: Dette var en gudinde og en personifikation af symmetri, proportion og harmoni. Datter var hun af Afrodite og krigsguden Ares. Selv var hun hustru til kong Kadmos med hvem hun havde børnene Ino, Autonoë, Agave, Polydorus og Semele. Ved hendes bryllup modtog hun en gave fra guderne. Gaven var en halskæde smedet af Hephaistos og som ville bringe fordærv og ulykke over dens ejer.

Hebe: Denne har fået sin egen side. Link: Hebe

Hera: Denne har fået sin egen side. Link: Hera

Hestia: Denne har fået sin egen side. Link: Hestia

Hygieia: Hygieia eller Hygia på latinsk var den græsk gudinde for sundhed. Hun var datter af Asklepios. Endvidere var hendes hellige dyr slangen.

Irene: Dette var en græsk gudinde for fred. Hun er identisk med den romerske gudinde Pax.

Iris: Iris er gudinden og personifikantion af regnbuen som forbinder himlen og jorden. Det er også af den hun stiger ned til jorden. Foruden at være en gudinde, er hun også Hera’s tjenerinde og sendebud til menneskene. Hun er datter af Thaumas og Okeaninden Elektra. Typisk afbildes Iris med vinger og heroldstav.

Kamyne: I Olympia var dette tilnavn til gudinden Demeter. Navnet betyder den jordiske.

Ker: Ker var en dødsgudinde og en skadevoldende dæmon. Hun var desuden en personifikation af dødens lod. Ker var datter af Nyx og søster til Thanatos, Hypnos, Momos, Nemesis og Eris.

Kotys: Dette var en græsk-thrakisk vegetations og frugtbarheds gudinde som blev sammenlignet med Kybele. De natlige Kotyttias menes at have været afholdt i hendes ære. Andre stavemåder: Cotys, Cotytto.

Ktonia: Tilnavn til gudinden Demeter brugt i Hermione. Her blev der ofret af gangen 4 køer til hende ved at drive dem ind i hendes tempel, lukke dørene hvorefter 4 gamle kvinder slagtede dem i hendes ære med en kornsegl.

Leto: Denne har sin egen side. Link: Leto

Metis: Metis var gudinden for klogskab og visdom. Hun var datter af Titanerne Okeanos og Tethys. Endvidere var hun Zeus’ første hustru. Mens hun ventede deres barn Athene slugte Zeus hende i midlertidig, da det var blevet sagt at en søn af Metis ville styrte Zeus.

Moirer: Moirerne er de græske skæbne gudinder. De er alle tre døtre af Zeus og Themis og afbildes som gamle koner med ten, skriftrulle og saks. Tilsammen bestemmer de menneskernes lod i livet, men hver har de deres opgave.

  • Klotho (spinderinden) er den som spinder livstråden.
  • Lachesis (Lodtildeleren) tvinder tråden og gør den stærk.
  • Atropos (uafvendelige) er den som klipper den over og derved bestemmer livets længde.

Nemesis: Gudinde for det rette mål og for gengældelse. Desuden gudinde for væddekampe. Hun giver enhver det der tilkommer ham af lykke og ret og udmåler straffen for begået uret og hybris (overmod). Endvidere er hun datter af Nyx og er søster til Ker, Thanatos, Hypnos, Momos og Eris.

Nike: Dette var en gudinde for sejren såvel i krig som i sportslige og musiske konkurrencer og i retten. Hun var datter af Styx og Pallas. Endvidere var hun gudernes sendebud. Byen Nice har fået navn efter hende. Typisk blev hun afbildet svævende eller bevinget med en palmegren og laurbærkrans. Nike svarer til den romerske Victoria.

Peitho: Dette var en datter af Afrodite og Hermes. Hun var gudinde og en personifikation af overtalelsen. Hun var en del af Afrodite’s følge.

Perse: Den græske månegudinde, især for nymånen. Hun menes at være en personifikation på Selenes underjordiske aspekt. Perse er hustru til Helios og med ham moder til Kirke og Pasiphaë. Af andre navne har hun: Perseis og Neaira.

Persephone: Denne har sin egen side. Link: Persephone

Phoebe: Dette var orakelgudinden i Delphi før Apollon kom til. Hun var en af de 12 titaner og en datter af Gaia og Uranos. Hustru var hun til Koios og moder var hun til Asteri og Leto. Hun staves desuden også Phoibe.

Theia: Theia er det latinske navn for diva. Hun er gudinden for lyset og stjernerne, samtidig med at hun er en af de 12 Titaner. Theia er datter af Gaia og Uranos; og både Hyperions søster og hustru. Moder er hun til Helios, Selene og Eos.

Tyche: Denne har sin egen side. Link: Tyche