Græske Troldkvinder

Kirke: Datter af solguden Helios. Desuden var hun en magtfuld troldkvinde som bosatte sig på fabeløen Aiaia efter at have forgiftet sin mand.
Det var netop denne ø som Odysseus og hans mænd kom til da de prøvede at komme hjem efter den Trojanske krig.

Her forvandlede Kirke hans mænd til svin ved at lokke dem ind i hendes hus og få dem til at drikke en trylledrik. Med Kirke’s udstråling som nymfe var det nemt at lokke. Odysseus bestemte sig for at hente sine mænd tilbage i den rette skikkelse og fik hjælp fra Hermes. Hermes fortalte ham om en urt ved navn Guldurt der hvis han spiste den ville blive immun overfor Kirke’s trylledrik og trolddom.

Kirke ophævede forvandlingen af hans mænd da hun kunne se at han havde slået hende. Endvidere lovede hun at hjælpe dem på deres videre færd hvis Odysseus ville tjene hende som elsker for en tid. Der gik et år før hun hjalp dem videre og i al den tid havde hun Odysseus ved sin side i sengen.

Enkelte beretninger fortæller at hun efter Odysseus’ hjemkomst til øen Ithaka giftede sig med hans søn Telemachos.

Medea: Medea var en troldkvinde, en prinsesse fra Kolchis, en Hekate præstinde og stammoder til Mederne. Datter var hun af Hekate og Kong Aietes af Kolchis.
Som ægtemand valgte hun Jason som hun hjalp til at stjæle det gyldne skind fra sin fader. Derefter flygtede hun sammen med ham til Grækenland hvor de fik to børn.
For at hendes fader ikke skulle fange dem dræbte hun sin broder Apsyrtos og kastede hans sønderlemmede lig i havet for at standse
ham.
Jason fandt dog senere en ny kærlighed og svigtede Medea. Dette brød Medea sig ikke om at dræbte derfor hans nye kone
Krëusa (Glauke) og hendes egne og Jason’s to børn. Ligene begravede hun under Hera’s helligdom hvorefter hun flygtede til Korinth i Helios’ dragetrukne vogn.
Senere blev Medea optaget i Elysion.