Fabeldyr / Væsner

Der kan findes flere fabeldyr under de enkelte mytologier i kategorien væsner eller ved at gennemgå de alfabetiske lister.
Drager: Disse enorme ildspyende væsner er typisk set onde og dæmoniske dyr med stor appetit. I Kina er de dog venligsindet og bliver ofte hyldet af deres folk. Gennem tiderne er der blevet lavet utallige myter og sagn om disse fantastiske dyr og der vil sikkert komme flere med tiden. Riddere i skinnende rustninger drog langvejs fra for at bekæmpe dem og til tider vinde unge møers hjerter eller dele af kongerier. Mest blev disse blodudgydelser på dragerne nu gjort for at tjene penge på ædel vis.

Den største og mest legendariske af alle drage bekæmpere siges at skulle være Sankt Jørgen. Sejren blev opfattet som en allogori på kristendommens sejr over mørkets magter. Der har været flere myter om hvor vidt drager kunne slå ihjel selv efter deres død. Det blev sagt at en enkelt dråbe blod kunne slå en mand ihjel øjeblikkeligt. Gik man derimod hen og begravede den døde drages tænder ville der på dette sted opstige en hær af mægtige soldater.

Enhjørningen: Hvid hest med horn i panden. De anses for værende sky og meget vilde som kun kan tæmmes af uskyldige møer (jomfruer). Førhen brugte jægere møer til at lokke enhjørningerne frem for så at fange dem da disse gerne kom så tæt til ligefrem at spise af en mø’s hånd.

Dens horn har særlige kræfter som det f.eks. kan rense gift udfra vand med. De lever primært i skove hvor det er nemt at skjule sig og deres udstråling minder meget om den hos Pegasusen.

Føniks: Denne har fået sin egen side. Link: Føniks

Kraken: Fabeldyr fra den Nordiske mytologi. Kraken var et hornet søuhyre så stort at man fra afstand ofte forvekslede den med en gruppe småøer. Når dens ofre kom tæt nok på skød en mængde af hoveder, horn og arme, der minder om kæmpe blæksprutte arme op af vandet. Disse arme kunne gribe selv de største skibe og derefter trække dem med sig ned i dybet. Ligesom blæksprutten kunne Kraken også udgyde en sort blækagtig væske. Til gengæld var Kraken større end selv Kæmpe blæksprutten.

Mantikore: Denne har fået sin egen side. Link: Mantikore

Pegasus: Bevingede hvide heste som næsten altid har et sølvagtigt skær over sig. De anses som værende adeles vilde og kan kun tæmmes af en uskyldig jomfru. Minder en del om enhjørningen og har også en lille plads i den græske mytologi.

Rok: Rokken var en gigantisk sort rovfugl og bedst kendt er den nok fra historien om Sinbad hvor den skygger for solen og dens æg tror de er en kuple.
Man sagde at rokken selv angreb elefanter og det mest yndet billede af en rok er da også flyvende med en elefant i dens kløer. Rokken havde en særlig teknik med at tage en et tons tung klippeblok og smide den over sit bytte. Nogle mener at Rokken havde en skat bestående at rubiner.