Muserne

Døtre af Zeus og titanen Mnemosyne. I alt var de ni muser og besad hver deres viden/fag. Desuden betyder muse, Den der husker.
En myte beretter at muserne engang plukkede fjerene af sirenerne fordi sirenerne sang bedre.
Thamyris der var kendt for sin skønhed og hans syngen til lyren udfordrede en gang muserne. Hvis han vandt skulle hver af muserne have samleje med ham men hvis han tabte måtte de fratage ham hvad de ville. Muserner vandt og fratog ham hans øjne og hans talent for at synge til lyren.

Erato: Erato, Musen for elskovsdigtet, afbildes typisk med et strengeinstrument i hånden.

Euterpe: Euterpe som betyder glædespreder, var, i sin rolle som Muse, personifikationen på den lyriske poesi som ledsages af fløjtespil. Hun menes at have været fløjtens opfinder og afbildes typisk med en dobbeltfløjte.

Kalliope: Kalliope betyder “hende med den smukke stemme” og er en af Muserne. Hun var, med den Thrakiske konge henholdsvis flodgud Oiagros, moder til Orpheus.

Klio: Klio, Kleio eller Clio var musen for histroie skrivning og var omtalt “den berømmende”. En myte fortæller hvordan hun blev forelsket i Pieros og fik sønnen Hyakinthos med ham. Hendes attributter var skriftrulle og griffel.

Polyhymnia: Denne musen stod for hymner og alvorlige sange til instrumentalt akkompagnement. Betydningen af hendes navn menes at være “rig på sange” og hun blev ofte afbildet uden attribut. Hun staves desuden også Polymnia.

Terpsikore: Den danseglade muse var Terpsikore der også blev stavet Terpsichore. Hun var musen for dans og lyrespil og blev derfor ofte afbildet med en lyre i sin venstre hånd mens hun med den højre berørte strengene med sit plekter.

Thalia: Thalia, Musen for komedien, havde attributterne maske, efeukrans og krumstav.

Urania: Dette var musen for astronomien og hende der åbenbarede den himmelske harmoni for de dødelige. Hun var “den himmelske” og havde af attribut himmelkuglen.