Adonis

Adonis var en smuk yngling og en vegetaions/naturgud. Hver højsommer efter høsten døde han for så at genopstå igen om foråret. Dette gjorde ham til midtpunktet i Adonismysteriekulten som var navngivet efter ham.


I følge en myte voksede han op på Cypern og var søn af kong Kinyras og dennes datter Smyrna (Myrrha). Smyrha blev forvandlet til et myrrhatræ da hun prøvede at undslippe sin fader. Ni måneder efter bristede barken på træet og ud kom Adonis.


Afrodite forelskede sig i ham hvilket gjorde hendes ægtemand Ares rasende. Under en jagt ved Aphaka dræbte Ares i skikkelse af et vildsvin Adonis. Afrodite blev sønderknust og bad underverdens dronning Persephone om at bringe ham tilbage.


Persephone tillod Adonis at vende tilbage til jorden hvert halve år. Den del af året, som han tilbragte i underverdenen, stod naturen stille. Adonisfloden har sit udspring der hvor Adonis´ blod flød ud i kilden. I dag hedder den Nahr Ibrahim og hvert forår farves vandet rødt.


I andre myter er faderen en anden og Afrodite lader anemonen spire op fra Adonis´ blod. Myrrhatræet bliver splittet med et sværd
og da Afrodite ser Adonis forelsker hun sig og gemmer ham i et skrin som hun tager til Persephone. Denne lover at passe på det men åbner det af nysgerrighed.


Derefter vil Persephone ikke udlevere Adonis og Zeus bliver bedt om hjælp. Zeus bestemmer at Adonis skal tilbringe 1/3 af året hos
ham selv, 1/3 hos Persephone og en 1/3 hos Afrodite.


Adonaia blev fejret af kvinderne hvert forår. Det blev indledt med sørgetog og klageriter for den afdøde også kaldet Adonis´klage.
Den følgende dag var der glædesceremonier for den genopstandne Adonis.


Adonishaver var en betegnelse for urtepotter med hurtigspirende frø der lige så hurtigt visnede igen. Disse potter blev stilt på hustagene og typisk kastet i vandet under Adonaia. Adonis´vigtigste kultsteder var Byblos og Aphaka.


De adoniske vers var græske versemål bestående af daktyl og trokæ som havde navn efter dets anvendelse. Anvendelsen var som slutningsvers i de græske klagesange over Adonis. Adonis regnes nogle steder som broder, søn og elsker til Astartes. Adon betyder Herre og Adonis blev typisk afbildet som en smuk yngling og gerne i samvær med Afrodite.