Hefaistos

Hefaistos var en ildgud og personifikationen af ilden som bryder frem af jordens dyb. Selv værende en smed blev han desuden smedenes skytsgud.
Han var søn af Zeus og Hera selvom nogle dog mener at han blev født ved jomfrufødsel. Broder var han til Hebe, Ares og Eileithyia. Hans hustru var Afrodite men denne bedrog ham dog med Ares.
Hefaistos blev født lam/halt hvilket ændrede hans skæbne lidt. Guderne brød sig ikke om et misdannet barn og Hera smed derfor sin søn i havet fra Olympen. Her blev han reddet af nogle nymfer som bragte ham til strandbredden.
Hefaistos lavede derefter en trone af guld til Hera som når hun sætte sig i den fangede hende.
For at befri Hera måtte guderne tage Hefaistos tilbage til Olympen hvor Dionysus fik hemmeligheden at vide i en rus.
Andre mener dog at det var Zeus og ikke Hera som smed sin søn udfra Olympen.
Hefaistos lavede mange utrolige ting. På Zeus’ befaling skabte han f.eks. ud af ler kvinden Pandora som blev ophav til alt ondt på jorden. Da Zeus’ havde slugt Metis var Hefaistos også den der kløvede Zeus’ pande så Athene kunne blive født.
I hans underjordiske smedje, der var beliggende ved krateret af Etna på Sicilien fremstillede han, med hjælp af Kykloperne, gudernes attributter. Af attributter kan f.eks. nævnes: Zeus’ scepter, Eros’ pile, Artemis’ bue, Helios’ vogn og Ares’ rustning.
Festen Hephaistia var til ære for Hefaistos og heri indgik fakkelløb.

Hefaistos svarer til den romerske Vulcan.