Del på Facebook

Stalking

Stalking er en form for adfærd der gør at et offer følger sig forfulgt, overvåget og chikaneret. Denne adfærd ses oftere blandt mænd end kvinder og kan opdeles i 5 forskellige typer.

Den afviste: Disse er blevet afvist af en kæreste, familiemedlem, nabo, date eller lignende. Dette er den hyppigste gruppe og de anses som værende de mest vedholdende og med største fare for at blive voldlige.

Den intimitetssøgende: Disse ønsker en intim relation og er ofte vedholdende trods negativ respons. Denne type ses typisk ved forføgelse af berømtheder.

Den inkompetente: Disse søger en partner men med forkerte metoder som netop skubber det andet individ væk fra sig. Typisk er dette kun over korte forløb.

Den hævngerrige: Disse ønsker at hævne episoder som har fået dem til at føle sig krænket/fornærmet. Drivkræften her er intet andet end at spolere livet for offeret.

Den psykopatiske: Disse søger seksuel tilfredsstillelse og kontrol af offeret. Typen er relativ sjælden men farlig i det et overfald er uundgåligt.

Det er aldrig til at genkende en stalker. Ud adtil er de typisk charmerende, sociale og enten i gode jobs eller jobs der kræver daglig kontakt med andre mennesker. End ikke naboene vil mistænke noget for de vil blive mødt af et smil og venlig snakken over hækken uvidende om hvad der foregår.

Netop fordi stalkere normalt er charmrende er det vigtigt selv at fortælle omverden hvad der går for sig især fordi en stalker gerne fortæller de værst tænkelige ting til andre om offeret og ellers udspørger andre om dets færden.

Beviser skal samles sammen da disse kan blive af yderste vigtighed skulle man have brug for et tilhold mod sin stalker. De færreste har lyst til at tro at det også kan gælde ens ekskæreste men det er desværre langt fra ualmindeligt.

En stalker vil blive ved så længe de ved at de rammer offeret på den ene eller anden måde. Et ord som Nej kan derfor være nødvendigt at bruge i flæng for at vise at stalkeren ikke har kontrollen.

Bliver man stalket eller er man i tvivl om man gør kan man f.eks. ringe til et krisecenter og få rådgivning til hvad man burde gøre.

Eksempel på en form for stalking kan være filmen "I seng med fjenden".


Sidst Opdateret: 21-02-2021 11:12:48
Copyright © 2002 - 2021 Nathali Eg