Del på Facebook

Odin henter Skjaldemjøden tilbage

En sommer stod det ilde til på jætten Baugi's gård. Hans ni karle havde slået hinanden ihjel og han havde nu ingen til at gøre deres arbejde. Hans ulykke forhindrede ham dog ikke i at vise den forklædte Odin venlig og tillod ham natteleje på sin gård.

Bølværk som Odin var forklædt som lyttede opmærksomt til Baugi der fortalte om hans uheldige ulykke. Han fortalte desuden om sin broder Suttung og da emnet kom på dette spurgte Bølværk om det mon var muligt at smage den vise skjaldemjød. Baugi svarede at Suttung ikke tillod dette.

Bølværk som var snu tilbød nu at gøre ni mands arbejde hvis Baugi så ville hjælpe ham med at få en slurk af Skjaldemjøden. Baugi gik med til forslaget og hele sommeren gjorde Bølværk ni mands arbejde men da efteråret kom bad han om sin løn.

Sammen dragede de til Suttung's gård hvor Baugi fortalte sin broder om deres aftale. Suttung som ikke var en del af aftalen sagde nej til at Bølværk måtte drikke af Skjaldemjøden. På vej væk overtalte Bølværk derfor Baugi til at skulle få fat i den med list.

I fjeldet Nidbjerg havde Suttung gemt Skjaldemjøden og da de nåede dertil tog Bølværk boret Rate frem og bad Baugi om at bore igennem bjerget. Baugi tog boret og begyndte.

Efter et stykke tid stoppede han og sagde at han nu var igennem. Bølværk pustede i hullet og spånerne fløj ud ad. Derfor vidste Bølværk at de ikke var igennem og han bad Baugi fortsætte. Lidt efter sagde Baugi igen at han var færdig og Bølværk pustede igen. Denne gang fløj spånerne ind ad og han vidste Baugi talte sandt.

Bølværk forvandlede sig nu til en slange og krøb ind i hullet. Baugi kastede boret Rate efter ham men ramte ikke. Efter at have krøbet hen til Gunlød som passede på Skjaldemjødet forvandlede han sig igen til Bølværk og bad om en slurk. Dette ville Gunlød ikke tillade medmindre han ville tilbringe tre nætter hos hende.

Første nat drak Bølværk alt hvad der var i karret Odrærer. Anden nat drak han alt hvad der var i Bodn og den sidste nat drak han hele Son. Nu havde han alt Skjaldemjødet i sig og forvandlede sig til ørn for at flyve væk. Suttung så ham imidlertidig og tog sin ørneham på og fulgte efter. Da Bølværk nåede Asgård var Suttung lige bag ham. Aserne satte kar op og Bølværk spyede Skjaldemjøden ud. Dog røg lidt af det bagud.

Lige siden har Skjaldskab været kaldt for: Odins bytte, Odins gave, Odins fund eller Asernes gave.


Sidst Opdateret: 11-02-2018 10:38:39
Copyright © 2002 - 2018 Nathali Eg